A Rotary sztori


[et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#1e73be” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”A Rotary sztori” background_layout=”dark” text_orientation=”left” subhead=”Története, eszméi, tevékenysége” /][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://www.rcszentendre.hu/wp-content/uploads/2014/11/fourmen-early.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy évszázaddal az alapítás után a Rotary megmaradt eredeti célkitűzésénél mint a helyi közösségek támogatása valamint az emberi kapcsolatok, a béke és a kölcsönös megértés szolgálata. Az ENSZ alapításában 1945-ben 49 rotarista vett részt delegátusként vagy szakértőként és ma a Rotary, mint nem kormányzati szerv az egyik legmagasabb szintű konzultációs státusszal rendelkezik.

[/et_pb_text][et_pb_blurb admin_label=”Blurb” url_new_window=”off” use_icon=”off” icon_color=”#2EA3F2″ use_circle=”off” circle_color=”#2EA3F2″ use_circle_border=”off” circle_border_color=”#2EA3F2″ icon_placement=”top” animation=”top” background_layout=”light” text_orientation=”center”]1,2 millió üzleti, szakmai és közösségi vezető ember több mint 200 országban és régióban végez humanitárius szolgálatot és tesz erőfeszítéseket a jóakarat és béke építésére.[/et_pb_blurb][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

A Rotary helyi közösségek önkénteseinek globális hálózata. A világon több mint 32 000 Rotary klub kezdeményez segítő szolgálatokat az írástudatlanság, a betegségek, az éhezés, a szegénység, a tiszta ivóvíz hiánya és egyéb környezeti ártalmakban érintettek megsegítésére.

További információ: http://rotary.hu/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#1e73be” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”ROTARY INTERMATIONAL – Nemzetközi projektek” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

Egészség, Éhezés és Emberiességi Segélyek (Health, Hunger and Humanity (3H) Grants)

Ezt az alapot az olyan nagyméretű, akár a 2 – 4 év időtartamú projektek támogatására hozták létre, amelyek meghaladják a klubok, vagy klubok csoportjainak erőforrásait. A projektek célja főként az egészségügyi helyzet javítása, az éhínség enyhítése, az emberi, kulturális és társadalmi fejlődés elősegítése a világ népei között.

POLIO Plus & end POLIO Now Program

A Te segítséged hiányzik ! Szüntessük meg a járványos gyermekbénulást az egész világon. MOST!

További információ: http://rotary.hu/rotary-foundation/

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://www.rcszentendre.hu/wp-content/uploads/2014/11/dsc01791-large.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#1e73be” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”ROTARY MAGYARORSZÁG” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://www.rcszentendre.hu/wp-content/uploads/2014/11/20121103_US_192.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

KÜLDETÉS ÉS JÖVŐKÉP

Küldetés

Működésünk végső célját és értelmét a következőképpen fogalmaztuk meg:
Barátságra alapozott önzetlen szolgálat a társadalmi szolidaritás elősegítése és a közösségek támogatása céljából.

Jövőkép

Arra a kérdésre, hogy milyennek szeretnénk látni a magyar Rotaryt öt év múlva, a következő választ adtuk:
„A magyar district mind belső, mind tágabb környezetében egy ismert és elismert, példamuta¬tóan működő szervezetként tevékenykedik. Kultúrájában meghatározó a barátság, az egymás iránti tisztelet és tolerancia. Határozott társadalmi felelősségvállalással és vonzerővel rendel¬kezik, ami elősegíti a létszámban való megerősödést és a további fejlődést.”

További információ: http://rotary.hu/rolunk/rotary-magyarorszag/kuldetes-es-jovokep/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#1e73be” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”ROTARY MAGYARORSZÁG” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]Rotary klub tagként lehetőség van, hogy élvezetes és szervezett formában tehessünk helyi közösségünkért.

A tagok hetente találkoznak, hogy tervezzék és szervezzék szolgálatukat a helyi és nemzetközi közösség üdvére. A tagok szakértelmüket és tapasztalatukat felhasználva akár globális célok érdekében is, szakmai ismeretekre tehetnek szert, karrierjük fejlődhet és lehetőségük van más kultúrák megértésére is.

A Rotary klubok nem vallási vagy politikai alapon szerveződnek és nyitottak jelöltek befogadására bőrszínüktől, vallásuktól és kultúrájuktól függetlenül.[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#1e73be” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”MI A ROTARY?” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#ffffff” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Mi a Rotary?” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

A Rotary egy segélyszervezet?

Nem. A Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének. A rotarysok jobbítási szándékukat a szolgálat öt útján keresztül tehetik meg.

Mi a szolgálat öt útja a Rotaryban?

A klubszolgálat, a barátság építését jelenti a klubtagok között, valamint elősegítése a klub sikeres működésének.
• Hivatásszolgálat, személyes elkötelezettség arra, hogy képviselje valaki a hivatását vagy foglalkozását rotarysta barátai számára, és megtestesítse a magas etikai alapelvek és a munka méltóságának jellemző vonásait.
• Közösségi szolgálat, a rászorulók és a hátrányos helyzetű emberek támogatását jelenti.
• A nemzetközi szolgálat, a tolerancia és a békemegtartó munkát jelenti a nemzetek között.
• Az Új nemzedékek szolgálat, annak a pozitív változásnak felismerése, melyet a fiatalok és fiatal felnőttek részvétele jelent a vezetők kinevelésében, közösségi és nemzetközi szolgálati tevékenységekben, csereprogramokban, melyek gazdagítják, erősítik a békét és a kultúrák közti megértést a világon.

A Rotary valamiféle szabadkőműves szervezet?

Ez egy legenda. A Rotarynak semmilyen hivatalos kapcsolata nincs a szabadkőművesekkel. A Rotary nem egy titkos szervezet, ellenkezőleg, munkáját igyekszik a legnagyobb nyilvánosság mellett végezni. A félreértés abból adódhat, hogy a Rotaryba nem lehet belépni, tag csak az lehet, akit meghívnak.

Ez a ráérő gazdag emberek klubja?

Nem. A rotarysok általában elfoglalt emberek, akik a közéletben is magas pozíciókat töltenek be. A tagdíj mértéke országonként változik, de jellemzően más civil szervezetekhez képest magasabb. Ennek az az oka, hogy a Rotary egy olyan szervezet, amely azt vállalja, hogy az adományokat 100 százalékban eljuttatja az érintettekhez. Ezt a Rotary csak úgy tudja megtenni, hogy működését 100 százalékban a tagdíjakból finanszírozza, valamint az adományok eljuttatásának logisztikai költségeit is vállalja. Másképpen fogalmazva, minden egyes forint adományhoz hozzájárulnak a rotarysok munkával és pénzzel. Az adományoknak segélyszervezetek esetében átlagosan 60 százaléka jut csak el a rászorulókhoz, alapítványoknál az átlagszám 40 százalék, a többit felemésztik a működési és logisztikai költségek.

Mennyi a tagdíj?

A tagdíj mértéke klubonként változik. Magyarországon jelenleg havi 3-5000 forint (2012-es adat) között van. Ugyanakkor számolni kell más költségekkel is. Vannak reggeliző, ebédelő és vacsorázó klubok. Az étkezés költsége 1000 és 5000 forint között lehet alkalmanként. Összességében évi 80-100.000 forintig is terjedhetnek a költségek.

Ki lehet tagja a Rotarynak?

Bárki, aki meghívást kap és aki vállalja, hogy betartja a szervezet szabályait?

Ki kaphat meghívást a Rotaryba?

Rotary tag az lehet, aki elnyeri két rotarysta ajánlását. A rotarysok általában olyan köztiszteletben álló embereket igyekeznek ajánlani klubtársaik számára, akik munkájukkal, vagy gondolkodásukkal megfelelőnek látszanak arra, hogy a Rotary magas erkölcsi követelményeinek megfeleljenek.

Mik a Rotary erkölcsi követelményei?

A rotarysok az erkölcsi követelményeket a négy kérdés próbájával szokták jellemezni, amely a cselekedetekre vonatkozik. A négy kérdés a következő: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek?

Mennyi munkát vár el a Rotary a tagjaitól?

A Rotary klubok önálló jogi személyek. Minden klub egyedileg dönti el, hogy milyen projekteket indít. A tagok pedig egyénileg döntenek arról, hogy egy-egy projektben mennyi és milyen munkát vállalnak.

Üzletelhetnek-e egymással a Rotary tagok?

A Rotary nem tiltja, hogy a tagok üzleteljenek egymással, sőt azzal, hogy a klubok számára előírás, tagjaik ne egy szakterület képviselői legyenek, hanem minél színesebb legyen egy-egy klub tagjainak foglalkozási összetétele, indirekt módon segíti is különböző üzleti körök találkozását.

Mi a Rotary viszonya a vallásokhoz és a politikához?

A Rotary önmagát egy politikán és vallásokon felüli szervezetként definiálja. Ez ugyanakkor nem egy úri kívülállást jelent, aminek ürügyén a rotarysoknak nem kell foglalkozniuk a mindennapok kérdéseivel. Ellenkezőleg, a rotarysokkal szemben elvárás, hogy jól tájékozottak legyenek, jó kapcsolatban legyenek politikai és egyházi vezetőkkel, ismerjék őket akár személyesen, tisztában legyenek véleményükkel. A jó rotarys minden politikai véleményt meghallgat, de a klub nem politizál és nem foglal állást politikai kérdésekben. A rotary rendezvényeken, a tagok nem politizálhatnak, nem adhatnak hangot politikai nézeteiknek. A rotarysok a vallást magánügynek tekintik, vallási kérdésekkel a klub nem foglalkozik, de az egyházakkal jó viszonyra törekszik.

Milyen gyakran vannak klubülések?

Jellemzően hetente vannak az ülések, de ez is változhat klubbonként. A tagok számára az ülések kétharmadán elvárt a jelenlét. A kötelező prezencia teljesítését segíti, hogy a tagok vidéki, vagy külföldi elfoglaltságuk során látogathatják az ottani klubok ülését is.

Miből szerzi a pénzt a Rotary humanitárius ténykedéséhez?

Sok különböző dologból. Jellemzően a klubok által szervezett jótékonysági rendezvények (bál, vacsora, hangverseny stb.) bevételeiből, illetve személyes kapcsolatok lobbi tevékenységéből szereznek támogatást.

Mit ábrázol a Rotary fogaskerék szimbóluma (talán valami műszaki dolog)?

A folyamatos változást, ami a klubok egyik jellemzője (évenkénti szervezeti megújulás, 1-2 évente változó feladatok), a fogaskerekek összekapcsolódása részben a klubon belüli együttműködés, de a kormányzóság, sőt a világszervezet által megfogalmazott tevékenységekben való közös részvétel jellemzője.

Van-e korhatár a Rotaryban?

Nincs. A Rotary klubok tagsága jellemzően 30 év feletti, már egzisztenciával rendelkező, közösséget építő egyénekből áll. A fiatalabb korosztályok lelkes, adni vágyó tagjai 18-30 év között a Rotaracthoz csatlakozhatnak, a középiskolások az Interacthoz, a legfiatalabb korosztály pedig az EarlyActban tanulhat az önzetlenség és tolerancia értékeiről.

A Rotary legismertebb projektje a nemzetközi diákcsereprogram. Ebben ki vehet részt?

A Rotarynak több fajta diákcsereprogramja van. A legismertebb a Rotary Youth Exchange Long-Term Program, ami kifejezetten középiskolásoknak szól és amiben egy évet töltenek a diákok egy másik ország családjainál. Minden klub maga dönti el, hogy melyik jelentkezőt támogatja abban, hogy részt vegyen egy ilyen programban. Előny a nyelvtudás és a kulturáltság, hiszen egy-egy diák nemcsak önmagát, hanem klubját és országát is képviseli külföldön.

Mennyibe kerül egy diákcsere a szülőknek?

Országa válogatja, de éves szinten körülbelül 1 millió forintba. A gyermek ugyan mindent megkap külföldön, szállás, étkezés, tanítás, de az utazás és a biztosítás költségeit a szülőknek kell állniuk, illetve ha a gyermeknek vannak extra kívánságai, azt is. Továbbá illik cserediákot nemcsak küldeni, hanem fogadni is.

Hány tagja van a Rotarynak?

A Rotarynak a világon több mint 1 millió 200 ezer tagja van. Ez a szám folyamatosan növekszik. A tagok több mint 500 Districtben dolgoznak, majd 33 ezer klubban.

Milyen nemzetközi kapcsolatai vannak a Rotarynak?

A Rotary a világ legnagyobb tekintélyű civil szervezete, ezt bizonyítja, hogy ez az egyetlen olyan civil szervezet, amely tanácskozási joggal vehet részt az ENSZ ülésein. A Rotary olyan nagy erőforrásokat képes megmozgatni humanitárius ügyekben, amelyet nem tud figyelmen kívül hagyni az ENSZ.

Hogyan lehet kapcsolatba kerülni a Rotaryval?

Legegyszerűbb a klubokon keresztül. Minden klub hetente ülésezik. A helyszínek és az időpontok megtalálhatók a Rotary honlapokon. Magyarországon érdemes a www.rotary.hu oldalt felkeresni, külföldön a www.rotary.org ad eligazítást.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]